Futball-iskola.

A Sztahanov úton a MÜM intézet melletti salakpályán labdapattogásra figyel fel a járókelő. A kerítés mögött feltűnik egy tizenegy éves göndör hajú, fekete legényke, éppen leheletfinom, hátrahúzásos cselt csinál, amolyan „Hidegkúti”-cselt. A fiúk lehetnek vagy tizenöten. Néző szinte mindig akad. Felnőttek. Vonzza őket a labda varázsa. A gyerekek szorgalmasan gyakorolnak. Ők a salgótarjáni futball-iskola növendékei. A tananyag, melyet el kell sajátítani, nagyon nagy. Még a felnőtteknek is dicséretére válna. Az edző, aki a kis labdarúgó palántákkal foglalkozik Szabó Géza. Ő mondja: - Valóban rendkívül nagy anyagot kell átvenni a fiúknak. El kell mondanom, hogy a nálunk eltöltött évek alatt teljesen elsajátíthatják a labdarúgás fortélyait. A fiúk 11-12 éves koruktól egészen 16 éves korukig lehetnek az iskola tanulói.

- Mikor alakult az iskola, milyen eredményeket értek el? 1963 őszén kezdődött meg a tanítás - válaszol Szabó Géza testnevelő tanár. – Tizenkét évesekkel kezdtünk. A következő őszön már két évfolyam volt. A létszám ekkor 20-25 volt. Két csoportban folyt az oktatás, ha úgy tetszik, két osztályban. Az első végzős csoportot az elmúlt ősszel helyeztük „szabadvizsgára”. Legtöbbjük természetesen azonnal klubot keresett. Hogy kik voltak a legjobbak? Bartha, Pacsmár, Kovács, Boros, Bulyovszky, Krivanek és Molnár. De sorolhatnám tovább a neveket. Az említettek a SBTC-nél játszanak. Sokan megtalálhatók a SKSE-nél és Baglyason is. Ez az együttes a megye serdülő bajnokságában, két ízben is csak rosszabb gólaránnyal került a második helyre. Tény, hogy a sportegyesületek megfelelően képzett serdülő labdarúgókat kaptak személyükben.

- Milyen az iskola tematikája? Jelenleg is két korcsoport látogatja az edzéseket. Az iskola nagy népszerűségnek örvend, erre mi sem jellemzőbb, mint az, hogy az iskolai év kezdetekor kétszázan jelentkeztek. Közülük huszonnégyen járnak rendszeresen edzésre. Két, két és fél órásak a foglalkozások. Először a technikai elemeket gyakorolják. Játékos, könnyed a forma. Megismerkednek a fiúk a rúgások fajtáival, a fejelés különböző módozataival, megtanulják a labdalevevést, a vezetést, stb. Amikor ennek vége van, következik a kétkapuzás. A tananyag a MTS által előírt tanmeneten alapszik. A fiúk tagdíjat, illetve tandíjat is fizetnek. Ők például 7 forintot. Ezért az összegért nyáron edzőtáborozáson vesznek részt. A tavalyi végzősök Berekfürdőn töltöttek két hetet. A mostani haladó csoport Gyöngyösön táborozott. A második évben nehezebb a tananyag. Ekkor már összetett technikai elemek is szerepelnek a gyakorlatok között. Taktikai megoldásokat tanulnak a fiúk. Szoros emberfogás, térbeli védekezés, a különböző alakzatok gyakorlása. Még egy dolgot. Minden labdarúgó-nebulónak jól kell tanulnia az iskolában. Akinek az átlaga nincs 4 egész felett, bármilyen jó labdarúgó, nem járhat hozzánk.

Amíg az iskola vezetője beszélt, potyogtak a gólok. Kétkapuzás folyt a pályán. A göndör hajú, fekete legényke közeledik hozzánk. Megkérdezem, kikkel játszana egy csapatban. Sorolja a neveket: Bohura, Búzás, Dudás, Keszthelyi, Kolláth, Lengyel, Stabi, Serfőző. Csapatkapitány még nincs. Nem választottak, de ha erre sor kerülne, biztosan Benkő Misit választanák. A névsort még az edző is megtoldja. A haladó csoport legjobbjait, Bártfait, Lisztóczkit, Feketét, Földit, Bencsokot, Ungvárit, Kovácsot és Kisst említi. Ők hétfőn és csütörtökön, míg az előbbiek szerdán és pénteken találkoznak az edzéseken. Egy gondjuk van, nem tanulhatják a labdarúgó csemeték a tananyagot ideális körülmények között. Nincs pályájuk, szertáruk, de szertárosuk sem. Igazi amatőrök. Otthon sok a dolguk az édesanyáknak. Ők mossák, tisztítják a szereléseket. Jó lenne nekik Salgótarjánban egy kis pályát építeni. Igaz, így is megtanulják a focit, csak hát salakon.