2012. november 03. Harmincöt éve alakult meg az SKSE öregfiúk egyesület

Megjelent "Nógrád Megyei Hírlap" 2012. november 10.-én
„Harmincöt éve alakult meg az SKSE öregfiúk. Az elmúlt szombaton Salgótarjánban, a Kohász Művelődési Ház falán lévő SSE emléktábla előtt jubileumi ünnepet tartottak annak apropóján, hogy harmincöt éve alakult meg az SKSE öregfiúk csapata. - Salgótarjánban 1977. december 19-én hét salgótarjáni sportegyesületben mondták ki a sportkörök megszűnését, majd a megyei tanácson megalakították az új városi sportegyesületet, a Salgótarjáni Torna Clubot - mondta az ünnepségen Sebők János, az egyesület alapító tagja. A levegőben már korábban terjedtek a hírek az összevonásról, az egyesületek megkapták a selyemzsinórt a felsőbb vezetéstől. A hírek arról szóltak, hogy a megalakuló STC mellett a többi városi kiscsapat megszűnik, nem lesz lehetőség a városban a szervezett sportolásra. A hozzáértő kohász sportvezetők megérezték, hogy rövid időn belül nem lesz más módja az SKSE név megmentésének, csak ha új egyesületet alapítanak.
A gondolatot tett követte, és a fúziót megelőzően, már 1977. november 1-én megalakult az SKSE-öregfiúk labdarúgócsapata. A működéshez szükséges sporteszközöket, sportöltözetet és a létesítményt az Acélgyár tömegsportbizottsága biztosította a csapat számára. Mérkőzéseinket kezdetben a salakos Dolinkai edzőpályán, majd a későbbiekben a Kohász Stadionban rendeztük. Az első hivatalos mérkőzésen a csehszlovák Ragyolc csapatánál vendégeskedtünk, ahol Antal Lajos és Pálmai József góljaival 2-1-re győztünk. Idővel felvettük a kapcsolatot a város, a régió, hasonló korú és beállítottságú csapataival. Ellenfelünk volt többek között az SBTC, a Tűzhelygyár, az Öblösüveggyár, a Síküveggyár, Karancsalja, Kisterenye, Nagybátony, Gyöngyös és Ózd öregfiúk csapata is. A nagypályán lebonyolított összecsapások mellett a városi kispályás labdarúgó-bajnokságnak is állandó résztvevője lett az együttes. A szabadtéri bajnokságokat sorozatban nyertük meg, számtalan győzelmet aratva a különböző osztályokban. A városi sportcsarnokban teltházas mérkőzéseket játszottunk a város bajnoka címért többek között a Főiskola, a NOTÉV és a Nógrád Megyei Tanács csapatával.
A kezdetektől nemzetközi kapcsolat is jellemzi a csapat tevékenységét. Évente rendszeresen, oda-visszavágós derbiket játszottunk és játszunk Ajnácskő, Poltár, Fülekpüspöki, Ragyolc és Gömöralmágy csapataival. Ezeken az összejöveteleken a sport mellett a baráti kapcsolatok kialakítása és ápolása volt a célunk. Remek hangulatú vacsorák és beszélgetések követték a mérkőzéseket. Az idő múlásával a csapat alapító tagjait sorra veszítettük el, így Dicse Andrást, Gáspár Sándort, Kalmár Ferencet, Kaposvári Mártont, Krivanek Lászlót, Pálmai Józsefet, Smelkó Sándort, Szeberényi Tibort és Zólyomi Istvánt. Emlékük örökre köztünk él, és nem felejtjük el a velük töltött szép időket.
Az élet változása következtében már szükségessé vált a csapat tevékenységének egyesületi formában való működtetése. 2006. november 17-től egyesületként működünk, melynek célja elsődlegesen a csapat tagjai részére a sportolás, testedzés, a testi-lelki egészség megteremtéséhez, megőrzéséhez szükséges feltételek és lehetőségek biztosítása. Az egyesület céljainak megvalósítása érdekében sport és egyéb működési kapcsolatot létesít, és tart fenn a hasonló céllal működő szervezetekkel. Büszkén elmondhatjuk, hogy egyesületünk létszáma ma már évről-évre állandó, és próbálja aktív működéssel összetartani az Salgótarjáni Kohász Sportegyesülethez korábban kötődő labdarúgókat és sportolókat. Egyedüliként visszük tovább az SKSE nevet. A világhálón egy honlapot működtetve gyűjtjük a 111 éves egyesület dokumentumait, bemutatva a régmúlt szakosztályait, a méltán híres kohászsportolók múltját, sikereit. Ünnepelni jöttünk össze egy harmincöt éves egyesületet. Tegyünk bizonyságot egymásnak arról, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy az SKSE név a folytonosságot követve minél tovább hirdesse a Salgótarjáni Kohász sportolóinak dicső múltját és jelenét - zárta szavait Sebők János.”