Balázs József (SKSE) nyerte Nógrád megye sakkbajnokságát.

Tíznapos küzdelem után befejeződött a Salgótarjáni Acélárugyár Művelődési Házában megrendezett Nógrád megye 1965. évi férfi egyéni sakkbajnoksága. Az első helyen Balázs József, a SKSE mesterjelöltje végzett. Biztonsági játékkal érte el a magas helyezést. Játszmáit nagy körültekintéssel építette fel. Nem egy alkalommal minimális előnyt fokozott nyerésig. Simonyi Endre 2. helyezése meglepetés. A SBTC versenyzője évekig nem indult a megyebajnokságon. Részvétele és játéka kellemes csalódást okozott. Ennek a három mesterjelölt, Balázs, Klepej és Szokács (SKSE) a megmondhatója, akik vereséget szenvedtek Simonyitól. Különösen az utóbbit érintette fájdalmasan a vereség, hiszen a 10. fordulóig veretlenül vezetett, ekkor azonban a már két mesterjelölt „skalppal” rendelkező Simonyi ellen teljes félelemérzettel ült a táblához és ki is hagyott egy kétlépéses mattot. A vereséggel elúszott az első hely. Klepej József (SKSE) jól játszott. Időnként erőszakolta a nyerést és az megbosszulta magát. Pontjainak száma és százaléka így is magas. Kenyeres Géza (SKSE) ezúttal mérsékelten játszott. Láthatóan nem pályázott az első három helyek egyikére sem. Simkó Jenő (SKSE) annál nagyobb ambícióval küzdött, s kis szerencsével magasabb helyen is végezhetett volna. Szabó elleni veresége láthatóan elkeserítette. Szabó László (SKSE) volt a mezőny egyetlen II. osztályú versenyzője. Újdonság volt számára a verseny. Játszmáit jó megnyitáskezelés jellemzi, de a középjáték a gyengéje. Nem tudja folytatni álláselőnyét, békülékeny, ám mindezek ellenére is ő a jövő embere.

Az első hét versenyzővel le is zárult a mezőnynek az a része, amely komolyan vette a megye legjobb sakkozóinak versenyét. A vertmezőny néhány tagja kellemetlen csalódást okozott. Vonatkozik ez Németh Bélára (SKSE), akitől sokkal többet vártunk, és Kaposi Gyulára (SKSE), aki rendkívül idegesen versenyzett és sok esetben minimális lépésszám alatt összeomlott. Németh József (St. ZIM) szinte minden komolyabb versenyen játszik, de játéka veszélyezteti a verseny korrektségét. Még nagyobb kellemetlenség Oláh Ferenc (SKSE) három pontja. Az első fordulókban a legerősebbekkel játszott és mindjárt négy vereséget szenvedett. Igaz, betegsége nagyban befolyásolta eredményét, az utolsó öt játszmáját már nem tudta lejátszani. Makovnyik Sándor (Nagybátony) és Palla György (SBTC) képessége nem elég ahhoz, hogy jogosultak legyenek a megye legjobbjai között játszani. Teljesítményük egészen gyenge, pedig teljes ambícióval játszottak.

Versenyrendezésből és szervezésből a megyei Sakkszövetség vizsgázott elégtelenre. Az Acélárugyár ebédlőhelységében időnként kellemetlen ételszag keringett a táblák felett. Igaz, naponként más-más. Előfordult, hogy két órán keresztül lelkes táncegyüttesek lábdobogását kellett tudomásul venni kombinációk közben. A megyei Sakkszövetség illetékeseinek végre tudniuk kell, kik azok a versenyzők, akik ténylegesen Nógrád megye legjobbjai. A fiatalok komolytalan és hiányos szakmai felkészülés miatt ezúttal is csődöt mondtak. Az idősebb versenyzők közül – mondjuk ki nyíltan – többen nem ütik meg azt a szintet, amelyet egy megyebajnoki döntő kell, hogy jelentsen. A versenyt semmibe vevőkkel, jogosulatlanul távolmaradókkal szemben pedig a megyei Sakkszövetség fegyelmi bizottságának kellene eljárnia, ha volna ilyen! Balázs József, Szokács László és Klepej József mesterjelöltek képviselik Nógrád megye színeit az április 24-én, Miskolcon megrendezésre kerülő országos elődöntőn.