Aki nem csak a sportban, de a munkában is megállja a helyét.

1947-ben egy félénk kisfiú kopogtatott be az acélgyári iskola tornatermének ajtaján a SSE ökölvívóinak egyik edzése alkalmával. Az edző fogadta a bátortalan fiút, s hogy a gyereknek megjöjjön az önbizalma, mindjárt egy ökölvívó kesztyűt is adott neki, hogy szórakozzon. Tizenhárom év telt el már az óta s a vékonydongájú Karancs utcai fiú az egyik legnagyobb erőssége lett a Vasas, majd pedig a Salgótarjáni Kohász SE ökölvívó csapatának, s egyre nagyobb népszerűségre tett szert az ifjabb és az idősebb sportemberek és az ökölvívást kedvelők körében. A legifjabb szurkolók, vagy ökölvívó jelöltek pedig minden mérkőzésén ott szurkolnak a ring körül, s lelkesen kiabálják: „Hajrá Deka! Üsd ki, Deka!”. Majd pedig a ringből lejövő Melihercsik Józsefet körülveszik, s az öltözőig kísérik, vagy még tovább, annyira szeretik és ragaszkodnak hozzá ezek a fiatalok. A Salgótarjáni Kohász versenyzője meg tudná számolni a két kezén a sportpályafutása alatt elszenvedett vereségeit, de a győztes mérkőzéseinek nyilvántartására már könyvet kellene felfektetni, mert emlékezetből nem tudná elsorolni. Megkértem a jeles ökölvívót, mondjon néhány szót a sportpályafutásáról.

Erről Melihercsik József így beszélt: 1947. óta vagyok tagja a Salgótarjáni SE ökölvívó szakosztályának. Mint ifjúsági versenyző, amikor a csapatba kerültem, együtt harcoltam a ringben az ismertebb versenyzők közül Kára Istvánnal, Rigó Sándorral, Richweisz Károllyal, Szalai Istvánnal, Sólyom Kálmánnal és Piatrikkal is. Hívtak már más egyesülethez, de én itt értem el sikereimet, és itt akarom befejezni a sportpályafutásomat is.

Ennyit a sportpályafutásról, most pedig még szólanunk kell arról is, hogy Melihercsik József nemcsak a sportban, de a munkahelyén is derekasan megállja a helyét. Ahogy a sportnál a társai, az edzője és a szurkolók kedvelik, úgy a munkahelyén is szeretik felettesei. A Salgótarjáni Acélárugyár szegraktárában dolgozik, ahol munkája révén már sok dicséretet érdemelt ki, sőt a kongresszusi munkaverseny során még pénzjutalomban is részesült jó munkája révén. Így van ez rendjén.